Svenska Taidoskölden

Kampkonsten taido

Jissen Taido är en modern japansk kampkonst - en rolig träningsform för dig som gillar rörelse och vill bli smidigare.I taidons kamp, jissen, rör man sig över hela mattytan på 9x9 meter och även i luftrummet över och under motståndaren. Attacker med slag- och sparktekniker, svep etc. utförs från marken, stående eller i luften. Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst.

Ett vanligt träningspass innehåller, förutom kamp, mental fokusering, hälsningsceremoni, uppvärmning med gymnastiska inslag, teknik- och formträning, kreativa övningar, nedvärmning med uppbyggnadsövningar och stretching. För de flesta som tränar taido är det ett sätt att må bra. Genom träningen byggs din kondition, styrka, kroppskontroll och framförallt smidighet upp - samtidigt som du har roligt.

Tävlingar och läger

Sverige är en av de främsta taidonationerna i världen, även i tävlingssammanhang.

Tenkai

Förutom jissen (kamp) tävlas det i hokei (form) och tenkai. I tenkai, som från början är en kreativitetsövning, skapar utövarna en uppgjord kamp där en "hjälte" skall besegra fem motståndare på 30 intensiva sekunder. Man kan alltså tävla i taido, men syftet är att genom kampen utvecklas som människa. Det gör man också genom att möta andra taidoutövare på nationella och internationella läger, men främst genom den vanliga träningen i taidoföreningen. Välkommen dit!Uppdaterad 2016-04-03