Kort reseberättelse från Finland | Svenska Taidoförbundet
Finska Taidoförbundet hade 25 års jubileum och firade detta med en tävling, läger och bankett i Tammerfors under påskhelgen den 14-16 april 2006. I Jissentävlingen som var enligt ett pool- till cupsystem, så alla fick minst fem matcher, deltog från Sverige Clary Andersson som gjorde en bra insats och kom tvåa.
På kvällen hölls en bankett i Restaurang Näsinneula där vi först fick en välkomstdrink medan vi tittade på akvarier en våning ner. Det var trevligt att återse många bekanta ansikten och personer från både åttio- och nittiotalet. Sedan åkte vi till tornets topp där restaurangen roterade runt så man stillasittande hade chans att se både staden och de två sjöarna vid Tammerfors. Efter middagen samlades vi i ett kupolformat förevisningsrum där representanter från Finska Taidoförbundet introducerade den nya logotypen, grafiska designen och tänkandet som ska användas för att presentera och representera finsk taido framgent. För den nya logotypen och grafiska designen var framför allt Tapani Haapanen, som även tagit fram den förra logotypen till FTA, ansvarig. Den nya grafiska profilen kan ses på finska förbundets hemsida som också uppdaterats för att ligga i linje med övrig PR. De visade upp de nya FTA märkena och nya t-shirts som senare fanns till salu på lägret.
Efter detta samlades vi i en annan sal för tal och själva firandet av förbundet. Ordförande Timo Piiroinen hade ett litet öppningstal och fick senare ta emot presenter för förbundets räkning. Det finska förbundet gratulerades av Svenska Taidoförbundet med bland annat en kristallfigur, Japanska Taidoförbundet genom Okuyama sensei med ett foto av Shukumine saiko shihan. Stenungsunds Taidoklubb Taidokan gratulerade genom tal av Reine Persson och med en kristallskål. Efter detta följde gratulationer från finska klubbar och andra organisationer som hölls mestadels på finska med många fina gåvor till förbundet, bland annat en makiwara.
På lördagen startade så lägret där Okuyama och Abe sensei instruerade. Sampo Pasanen var översättare. Temat för lägret var "hur använda unsoku för jissen". Först hölls ett gemensamt pass på förmiddagen där det talades om brister som setts under fredagens tävling, som t ex för hög höft (tyngdpunkt), böjd rygg, vikt på hälarna, inte ta rätt vinkel mot motståndaren, fel vinkel på fötter och knän, felaktiga handrörelser, svängande steg etc. Sedan hölls passet om att gå unsoku och göra dessa korrekt. Det hölls även en dan-gradering för vissa utövare där Jari Tuominen kyoshi var graderingsförrättare. På lunchen serverades det kinesisk mat.
Efter lunch delades det in i två grupper; kyu- nivå med Okuyama sensei och mig som översättare samt dan-nivå med Abe sensei och Sampo som översättare. Kyu-passet startade med unsoku happo med olika teman, som att variera hastigheten på stegen utan att tappa flytet inom unsoku happo och introducerade sen no sen och go no sen bland annat genom att ha med en sentai no zuki efter kasoku och ebigeri efter gensoku. Vidare så gjorde gruppen parövningar med kogeki: gen-ka-ten-ko-sentainozuki och uke: gen-tai-koten-ko-kosoku. Vi jobbade vidare med att variera hastighet och nu i par började vi titta på att ta in avstånd samt att variera avstånd till motståndaren. Det gjordes en oyo-version av ka-soku där man inte går ett helt steg bak utan bara ca en decimeter, men det betonades fortfarande att man skulle hålla vinklarna. Vikt las också på att få armarnas rörelse mindre och inte släppa ut armbågarna vid kamae, unsoku eller slag. Dan-passet gjorde övningar för att läsa och ligga tempo med motståndaren, t ex att i fyrkantskosoku-tensoku följa motståndarens tempo. Också andra övningar gjordes för att träna de olika initiativen. På kvällen gick de flesta ut gemensamt och åt japanskt. Några från graderingen fick sina shodan-drinkar också senare på kvällen.
På söndagen hölls första passet med omvända grupper och Abe sensei instruerade kyu-nivå en kortare och enklare variant av sitt lördagspass. Okuyama sensei instruerade dan-nivå. Två och två rörde sig längst en linje med olika teman som varierande av avstånd och hastighet. Olika typer av attacker användes, som exempel först sentainozuki, sedan sentai kaijogeri och untai nidan geri. Varianter som sentai kaijogeri till untai hien zuki gjordes också Manji geri med överhopp (untai hien zuki). På lunchen serverades det kinesisk mat. Tyvärr var nu de övriga svenska medlemmarna Clary Andersson och Annika Nilsson från Uddevalla och Kristian Ojala från Göteborg tvungna att åka efter lunch för att hinna med färjan från Helsingfors. På eftermiddagen hölls ett gemensamt pass där det repeterades de huvudsakliga delarna i unsoku, som rak rygg, låg tyngdpunkt och att skära med höften samt att armbågarna ska peka neråt. Lägret avslutades med lite ren jissen. Efter ett gruppfoto avslutades lägret. Som vanligt gjorde finländarna ett mycket bra arrangemang för sitt läger. Okuyama och Abe sensei avslutade sin helg i Finland med en kväll hemma hos Jari Tuominen och åkte tillbaka till Japan tidigt på måndagsmorgonen.
Jag åkte med några finska medlemmar till Helsingfors på söndagen. Och efter en dags sightseeing på måndagen så träffas vi några stycken för en gemensam middag och så höll jag ett pass taido på kvällen på Universitets Taidoklubben. På tisdagen var jag i finska förbundets kontor och diskuterade med Tomi Tolsa. Efter en sen lunch var det då dags att åka hem till Sverige igen. Jag ska åka till Finland igen med lite mindre intervall än de nio år som gått sedan VM 1997 då jag var där senast. Tack till Tammerfors taido för ett bra och väl arrangerat läger och bankett. Tack till finska taidoförbundet, bland andra Timo och Tomi, för mottagandet. Tack till Helsingfors Universitetsklubb för måndagen, det kändes för kort men kul. Jag vill också speciellt tacka Tuomas och Piia för både homestay och sightseeing i Helsingfors.