Svenska Taidoskölden

Master Camp lyfter taidosverige | Svenska Taidoförbundet

Instruktörsnivån i hela taidosverige har fått ett rejält lyft efter att Svenska Taidoförbundet anordnat Master Camp i Uddevalla i helgen. Instruktör var ingen mindre än Makoto Kudo sensei, 6 dan kyoshi, som tränat världsmästarlaget i laghokei.

Det blev ett mycket välbesökt Master Camp med höggraderade representanter från de flesta av landets klubbar. Kudo sensei, som Svenska taidoförbundet bjudit hit från Japan, var mycket nöjd med deltagarna.

- Det bästa med svensk taido är glädjen, engagemanget och viljan att lära, sa han när lägret var avslutat.

Men under lägret hade Kudo sensei mycket att rätta. Lördagen inleddes med att han gick igenom grundtekniker och vilka punkter som är viktiga att titta på som instruktör. Detta gjordes med mycket humor och skratt, men alltid knivskarpt.

- Svenska taidokas behöver bli bättre på detaljer i grundrörelserna som höftplacering och fotrörelser. Även skillnaden mellan snabb/långsam rörelse och flöde/kraft i tekniker behöver bli bättre.

Lägret bjöd utöver grundträning på såväl individuell som lagträning av både hokei (form) och jissen (fight). Hela lägret avslutades med en liten tävling i lagjissen där vinnarna fick pris av Kudo. I slutändan var han nöjd och tyckte sig se stora förbättringar redan från lördag till söndag.

Förhoppningen från Svenska taidoförbundet är nu att instruktörerna tar med sig kunskapen de fått och lyckas lyfta nivån i sina respektive klubbar. Siktet är inställt på EM nästa år och VM om tre år. På frågan om Sverige har någon chans att ta guld på kommande VM svarar Kudo sensei kraftfullt.

- Hai! (Ja!) Och det är därför jag är här nu. För att ni ska ha tid att hinna förbättra er.

Kudo sensei planerar också att komma tillbaka nästa år för att hjälpa landslaget inför EM i Tanum nästa sommar och inför VM om tre år.

Deltagare på Master Camp 2014
Nöjda deltagare på Master Camp. Foto: Hannes Kannisto.


Julius Lidar & Hannes Kannisto, 2014-08-11


Tillbaka till artiklar