Svenska Taidoskölden

Info från landslagsledningen | Svenska Taidoförbundet

Det har nu gått 6 månader sen första landslagslägret i satsningen under min tid som förbundskapten och landslagsaktiveterna har rullat på; tre landslagsträffar och i helgen den 3:e tävlingen.

Vi har inför EM i Frankrike medvetet valt att banta truppen och tagit valet att landslaget ska hålla en internationell nivå som ska kunna hålla, eller utvecklas, inför kommande mästerskap. Vi har medvetet en mix med rutinerade taidokas som länge hållt en hög nivå uppblandat med nya talanger som vi tror på inför framtiden. Vi försöker även ha en viss koll på taidokas runt om i landet som är på gång och som presterar bra.

Vi har sett en klart ökad konkurrens på tävingarna i och med de högre ställda förväntningarna, vilket är mycket positivt för den svenska taidon. Den bantade truppen har också gjort att landslagssamlingarna har ett mer allvarligt mål; att prestera och lära.

En stor del av vårt jobb i landslagsledningen de senaste månaderna har bestått i att utforma de dokument som vi förväntas ha gentemot RF och Budoförbundet, såsom kravprofil, grenspecifik utvecklingsstege och elitutvecklingsplan. Dokument som andra idrotter haft länge men vi legat efter med och som underlättar och krävs från RF och SB&K för att t ex få bidrag. Det har gjort att vi lagt en del krut på administrativa saker som kanske inte märks på klubbnivå eller i landslagstruppen, men som är oerhört viktiga för vår utveckling som tävlingssport. Arbetet har redan gett resultat i form av bidrag till landslaget på ca 60 000 kr.

Vår landslagssatsning är planerad att sträcka sig över VM i Finland då vi ska vara på topp med vårt landslag. Den satsningen syns delvis i vårt val att lyfta in lovande unga personer som vi tror kommer ha en stigande utvecklingskurva och ta över som ledargestalter i landslaget när de rutinerade personerna trappar ner och fortsätter som klubbledare. Att få till den ordningen är ett mål för att få en kontinuitet i landslaget där vi i många år kommer att kunna hävda oss internationellt.


Royne Rutström, 2011-05-13


Tillbaka till artiklar