Svenska Taidoskölden

Finska taidoförbundets sommarläger 7-8 juni 2008 | Svenska Taidoförbundet

På nationaldagen möttes vi upp, tio förväntansfulla taidokas från Malmö, Göteborg, Uddevalla, Strömstad och Stockholm för att ta färjan över till Åbo och finska taidoförbundets sommarläger. Watanabe sensei var inbjuden från Tokyo som instruktör. Watanabe sensei har varit instruktör för tre världsmästare.

Efter en trevlig middag på en av restaurangerna var det dags att krypa till kojs i hytterna som låg under bildäck, när resan bokades tänkte vi mer på budget än komfort och säkerhet så att alla som ville skulle ha råd att följa med, trots bra rabatter via RF. På hemresan valde de med mer stadgad resekassa att uppgradera sig.

Vid ankomsten till Åbo upptäckte vi att vi missat frukostbuffén på båten och åkte in till stan för frukost och vidare färd ut till Åbo stads dojo där Åbo taidoförening håller till och platsen för lägret. Tänk om fler svenska kommuner kunde erbjuda lika stora och fina lokaler som de hade där, minst 300 kvm tatami med fyra olika matchytor utlagda!

Väl på plats var det bara att byta om och börja träna. Mikko Mönkkönen från Lahtis var där som förbundets arrangör och höll i de praktiska detaljerna tillsammans med Suvi Lindroos från Åbo. Hela lägret var väl organiserat och alla var på plats och ombytta i god tid innan första träningspasset. Totalt var vi över 80 taidokas från Finland och Sverige. Vi träffade även Lars Larm sensei som åkt över från Landskrona, för att tolka och träffa Watanabe sensei som han känner sedan gammalt och sin tid i Japan.

Temat för Watanabe senseis undervisning var unsoku (förflyttningar) och unshin (akrobatiska förflyttningar). Vi fick även öva mycket på kamae, en korrekt kamae är en förutsättning för bra unsoku. Trots att träningen var inriktad på grunderna i taido tror jag att ingen kände att det var onödigt eller enformigt då Watanabe sensei är en fantastisk pedagog och den bra träningen vi fick av att träna med alla duktiga finska taidoutövare.

På lördag kväll var det dags för grillning och självklart bastu vid en stuga vid en sjö, efter några om och men: vem har tändare så grillen kan tändas, och flera felåkningar så fick vi en mycket trevlig men lite frusen kväll. Roligt att hinna träffa och prata med både gamla och nya taidovänner.

Svenska deltagare på sommarläger i Finland tillsammans med Watanabe sensei Svenska deltagare på sommarläger i Finland tillsammans med Watanabe sensei.

Söndagens träning fortsatte med samma tema. Efter träningen var det bara att duscha och byta om för färd in till Åbo och middag på en kinesisk restaurang. Vi fick sällskap av både ett par finska taidokas och Lars Larm sensei. På båtresan hem var vi ett gång trötta men nöjda taidoutövare som både hann med shopping i taxfreen och lite schysst taidodans på discot.


Veera Littmarck, 2008-06-11


Tillbaka till artiklar